Gehackt!

vd Velde Webdesign

De afgelopen week was, ondanks de voorzorgsmaatregelen, een website van een klant voor 90% zeker gehackt. Ik heb er superveel werk aan gehad om dit weer in orde te krijgen, maar het is gelukt om deze weer up-an-running te krijgen! Het is altijd moeilijk te achterhalen wat er zich nu echt specifiek heeft afgespeeld. Nog belangrijker is echter, hoe voorkom je het en hoe voorkomen wij dat samen?

Met samen bedoel ik dat jij ook wel degelijk een verantwoordelijkheid hebt op het gebied van het beveiligen van jouw website. Gebruik bijvoorbeeld altijd correcte wachtwoorden, welke je gemaakt hebt met een password generator en sla je wachtwoorden op in een password manager. Dat is een programma, waarbij jij 1 hoofdwachtwoord instelt. In dat programma kun je dan voor elke login een aparte notitie maken.

Ga a.u.b. nooit in een koffiezaak zitten met open WIFI. Doe je dat wel? Zorg er dan voor dat jouw inloggen op een veilige manier uitgevoerd wordt. Zorg ervoor dat jouw laptop en internet verbinding vanaf jouw laptop goed beveiligd is. Je kunt denken aan een VPN. Hierover later wel wat meer. Beter voorkomen dan genezen! Jij zit zonder je business en ik zit tot 4 uur ‘s nachts achter die laptop.

Gehackt!

Hoe voorkom je het

Voorzorgsmaatregelen nemen betreft het installeren van de juiste plug-ins. Stukjes software welke jouw website beveiligen. Denk hierbij aan Wordfence of Limit Login Reload Attempts. De eerste blokkeert kwaadwillende IP adressen. Deze IP adressen kunnen zogenaamde bots zijn, maar ook mensen. De tweede zorgt ervoor dat je maar 2 of 3 keer foutief kunt inloggen.

Daarnaast kun je 2FA gebruiken. Two Factor Authentication. Dit betekent dat je de toegang tot jouw website of webshop beveiligt met bijvoorbeeld Google Authenticator. Jij geeft op jouw telefoon via deze app de goedkeuring van toegang tot jouw website of webshop.

Kun je het 100% voorkomen? Nee, helaas niet. Met een zogenaamde SQL injectie komt men pats-boem binnen in jouw website of webshop. Kun je het terugzetten met een backup? Gelukkig vaak wel. Dat kan betekenen dat je data kwijt bent, omdat je terug gaat in de tijd. Natuurlijk wordt er ook op een hoger niveau beveiligd; namelijk op server niveau. Zogenaamde hardening van een server en security toepassen zijn ook daar van een groot belang.
gehackt worden

Een goeduitziende en functionele website. Uitleg ontvangen zodat jij het snapt. Alles geregeld van A tot Z. Samenwerken om jouw plannen te realiseren. Afspraken nakomen.

Dat is toch wat jij wilt? Neem dan snel contact op met vd Velde Webdesign